ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΛΙΑΝΟΣ: Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΞΗ, ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Άρθρο του Στέλιου Βαλιάνου, Περιφερειακού Συμβούλου Χαλκιδικής με αφορμή τα επεισόδια στο πλαίσιο της επετείου του Πολυτεχνείου.

Κανείς δεν δικαιούται να απόσχει από το διαρκές αίτημα για βελτίωση και εξέλιξη των δημοκρατικών θεσμών και του κοινωνικού κράτους δικαίου.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να θεωρήσει κανείς ότι το δημοκρατικό πολίτευμα, από τη στιγμή της εγκαθίδρυσης του, παραμένει αναλλοίωτο και απρόσβλητο. Υπάρχουν μεν θεσμοί αυτοπροστασίας του, πλην όμως μόνο η συλλογική εγρήγορση και η ευαισθητοποίηση του συνόλου των κοινωνικών δυνάμεων μπορεί να εγγυηθεί τη διαχρονικότητα και τη διαρκή αναγέννηση του.

Οι επιβουλείς της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας καιροφυλακτούν πάντα , για να μας “σώσουν” από μια “ανωμαλία” ή από την “κατ’ επίφαση Δημοκρατία”.

Ένα αδύναμο ή άβουλο να επιβάλει την τάξη και την ασφάλεια Κράτος αφήνει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης της ικανότητας της Δημοκρατίας να προστατεύει τους πολίτες της, και αφήνει ανοικτή την πόρτα σε παρακρατικά μορφώματα.

Η τήρηση της δημόσιας τάξης δεν είναι περιορισμός των ατομικών δικαιωμάτων αλλά όρος της ελευθερίας των πολιτών.

Η ασυδοσία ορισμένων ιδεολογικών ομάδων, που εμφανίζεται ως κοινωνική πάλη και κινείται εκτός των αποδεκτών τρόπων δημόσιας έκφρασης, καταλύει ατομικές και συλλογικές ελευθερίες που έχουν συμφωνηθεί στον καταστατικό χάρτη της Χώρας, το Σύνταγμα.

Ένα σύγχρονο Κράτος οφείλει να ισορροπεί με καθαρότητα απέναντι στην ανεκτικότητα και την κρατική πυγμή ώστε να προστατέψει αποτελεσματικά θεμελιωμένα συνταγματικά δικαιώματα, όπως η περιουσία, η ελευθερία κίνησης και η ασφάλεια.

Δεν νοείται διάλογος του Κράτους με συλλογικότητες που με τη δράση τους υπονομεύουν δομές και θεσμούς στους οποίους ο πολίτης εναποθέτει την ατομική και εθνική του ασφάλεια.

Ας μην μας διαφεύγει ότι σε μια οργανωμένη κοινωνία, το μόνο που έχει δικαίωμα άσκησης νόμιμης βίας είναι το συντεταγμένο κράτος δια των οργάνων της τάξης.

Κράτος, στο οποίο η ασυδοσία συγχέεται με την ελευθερία και αναπάντητα χορηγείται άπλετος δημόσιος χώρος για άνομες πράξεις σε μεμονωμένα άτομα και ομάδες, κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο και υπονομεύει την κοινωνική ειρήνη και συνοχή.

Τέτοιες μέρες ζούμε στη Χώρα μας.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.voria.gr, του Στέλιου Βαλιάνου, Περιφερειακού Συμβούλου Χαλκιδικής, 19/11/2017]

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΙ ….. ΚΟΛΙΝΤΑ. ΣΤΗΝ ΒΑΡΒΑΡΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Η χορευτική Ομάδα Βαρβάρας έχει την ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσει στη γιορτή που θα οργανώσει για όλους τους μικρούς μας φίλους στις 2/12 και ώρα 15:00 στη πλατεία του χωριού. Σας προσκαλούμε να βρεθείτε όλοι κοντά μας. Θα υπάρχουν εκπλήξεις για τους μικρούς μας φίλους και πλούσιο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα.

Οι προετοιμασίες έχουν πάρει φωτιά και καλούμε όσες μητέρες έχουν τη καλή διάθεση να προσφέρουν κι αυτές με το τρόπο τους.

 

ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.gr, 19/11/2017]

ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ… ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ;

Οι πολιτικές εξελίξεις τους επόμενους μήνες θα καθορίσουν την πορεία της οικονομίας και της αγοράς. Με θετικό ή έστω σταθερό το διεθνές περιβάλλον και την προοπτική απομάκρυνσης της αριστερής κυβέρνησης από την εξουσία, το ενδιαφέρον για το Χρηματιστήριο Αθηνών θα μπορούσε να αναθερμανθεί και ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί πάνω από τις 1.000 μονάδες

Την πορεία της  χρηματιστηριακής αγοράς τούς επόμενους μήνες αναμένεται να καθορίσουν τόσο οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό όσο και η κατάσταση των διεθνών αγορών και της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο εσωτερικό δεν αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας.

Η θερινή αντεπίθεση της αριστερής κυβέρνησης με την προσπάθεια επίδειξης ενός φιλοεπιχειρηματικού και φιλοεπενδυτικού προφίλ έχει βουλιάξει στα λιμνάζοντα ύδατα των Σκουριών και του Ελληνικού, των δύο εμβληματικότερων επενδύσεων στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Η εκπληκτική πορεία των δημόσιων εσόδων τα δύο τελευταία χρόνια, καθώς βασίστηκε στην υφαρπαγή των υπολοίπων των καταθέσεων και όχι στην ανάπτυξη της οικονομίας, έχει ημερομηνία λήξης, ενδεχομένως και μέσα στο 2018.’Ηδη τα αρνητικά μηνύματα από το μέτωπο των εσόδων αρχίζουν και γίνονται εκκωφαντικά.

Η στασιμότητα της κατάστασης σε ό,τι αφορά τη στροφή της οικονομίας σε δυναμικούς ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης επιτείνει το πρόβλημα της συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και προς τις τράπεζες («κόκκινα» δάνεια).

Τα νέα δεδομένα που φέρνουν το 2018 και, κυρίως, το 2019 για την οικονομία ίσως οδηγήσουν την κυβέρνηση στην επιλογή πρόωρων εκλογών το 2018, είτε την άνοιξη είτε το φθινόπωρο.

Με θετικό ή έστω σταθερό το διεθνές περιβάλλον και την προοπτική απομάκρυνσης της αριστερής κυβέρνησης από την εξουσία, το ενδιαφέρον για το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα μπορούσε να αναθερμανθεί και ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί πάνω από τις 1.000 μονάδες. θα δημιουργούνταν, επίσης, θετικός αντίκτυπος στην πραγματική οικονομία. Το εύρος και η δυναμική αυτών των αντιδράσεων, όμως, θα εξαρτηθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα. Ήτοι, τη δυνατότητα να προκόψει μετά τις εκλογές σταθερή κυβέρνηση σε πρώτη φάση. Σε δεύτερη φάση, η επιστροφή της χώρας σε κάποιου είδους κανονικότητα θα εξαρτηθεί από την ύπαρξη ή όχι μιας μεταρρυθμιστικής πλειοψηφίας ικανής να βγάλει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να επιφέρει σημαντικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

 

[ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ, 18/11/2017]

ΠΙΡΤΣΙΟΛΑΣ «ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ»

Στην συνέντευξή του στην Κυριακάτικη REAL NEWS και στον Βασίλη Σκουρή ο Στέργιος Πιτσιόρλας αποστέλλει πολλαπλό μήνυμα για τις επενδύσεις σε Ελληνικό και Σκουριές. «Η κυβέρνηση δρομολογεί για πρώτη φορά μια διαδικασία για την οριστική λύση του προβλήματος», δηλώνει για Σκουριές.

Δημοσιογράφος: Η επένδυση στο Ελληνικό, εξακολουθεί να είναι κολλημένη και ο επενδυτής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Τι πρέπει να γίνει;

Πιρτσιόλας: Η επένδυση στο Ελληνικό προχωράει. Έχει, όμως, μεγάλη αξία να παρακολουθήσουμε τι ακριβώς γίνεται το τελευταίο διάστημα, γιατί θα βγάλουμε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Η κυβέρνηση προωθείτο έργο βήμα-βήμα, διαμορφώνοντας ευρύτερες συναινέσεις και αντιμετωπίζοντας προβλήματα από δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονα. Από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού, που επηρεάζεται από τις παλαιότερες καχυποψίες και αντιπαλότητες προς το έργο. Και από την πλευρά των επενδυτών, που αντιμετωπίζουν με υπερβολική καχυποψία την κυβέρνηση, εγκλωβισμένοι σε μια προηγούμενη αντίληψη για τις σχέσεις επενδυτών- κυβέρνησης. Θεωρώ ότι πρέπει όλοι να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και όλα θα προχωρήσουν. Έχουμε να υλοποιήσουμε ένα τεράστιο έργο και πρέπει να το κάνουμε με τρόπο που θα αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Προωθούμε τις επενδύσεις σεβόμαστε τους κανόνες και τις διαδικασίες και στη βάση αυτή, του σεβασμού, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας συνεργάζονται αρμονικά και παραγωγικά.

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά πρόβλημα υπάρχει εκ νέου και με τις Σκουριές. Πού καθυστερεί; Μήπως τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «αλλεργικός στις επενδύσεις», όπως σας κατηγορεί και η Ν.Δ.;

Πιρτσιόλας: Ισχύουν τα ίδια ακριβώς. Η κυβέρνηση δρομολογεί για πρώτη φορά μια διαδικασία για την οριστική λύση του προβλήματος. Η επενδύτρια εταιρεία δεν μπορεί να δείξει υπομονή ορισμένων μηνών και προβαίνει σε κινήσεις πίεσης που κανένα νόημα δεν έχουν. Η δε Ν.Δ., στην προσπάθειά της να στήσει ένα σενάριο «ο ΣΥΡΙΖΑ αλλεργικός στις επενδύσεις», εκτίθεται ανεπανόρθωτα, υιοθετώντας ακραίες συμπεριφορές. Κι αυτό όταν η ίδια ως κυβέρνηση παλαιότερα είχε την ευθύνη για το γεγονός ότι πάρα πολλά θέματα κακοφόρμισαν επί των ημερών της και έως τώρα.

 

ΧΡΥΣΟΣ ΣΕ ΑΝΟΔΟ

Άνοδο σημείωσε χθες η τιμή χρυσού, καθώς το δολάριο υποχώρησε εν μέσω αβεβαιότητας για τις προοπτικές που ανοίγει η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της φορολογίας που γίνεται στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980. Η τιμή spot του χρυσού στο Λονδίνο ενισχυόταν ενδοσυνεδριακά χθες 0,6% στα 1.285,39 δολάρια η ουγκιά. Σε εβδομαδιαία βάση, ενισχύθηκε 0,7%, γνωρίζοντας κέρδη για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα. Η τιμή αργύρου υποχωρούσε οριακά 0,1%, στα 17,06 δολάρια η ουγκιά. Να σημειωθεί πως η τιμή του αργύρου έχει ενισχυθεί 7% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, λιγότερο από την αντίστοιχη άνοδο 10% του χρυσού.

Η πλατίνα ενισχύθηκε 1% στα 940,10 δολάρια η ουγκιά, ενώ το παλλάδιο διαμορφωνόταν στα 988,2 δολάρια, με άνοδο οριακή 0,1%. Σε εβδομαδιαία βάση, η τιμή αργύρου ενισχύθηκε 1%, γνωρίζοντας την καλύτερη επίδοση στη διάρκεια των τελευταίων πέντε εβδομάδων.

 

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 18/11/2017]

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2018: KΑΤΩ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΠΑΝΩ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

Κλειδώνει σύμφωνα με πληροφορίες περίπου στο 2,4-2,5% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, έναντι 2,2% του ΑΕΠ πλεονάσματος που προέβλεπε το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Για το 2018 η πρόβλεψη αναμένεται επίσης οριακά υψηλότερη του Προσχεδίου του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα περί το 3,6% του ΑΕΠ.

Στο πεδίο της ανάπτυξης το ΥΠΟΙΚ φέρεται να έχει προσαρμοσθεί με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να έχει χαμηλώσει τον πήχη της ανάπτυξης στο 1,6% αντί για 1,8% που ανέφερε το προσχέδιο. Για το 2018 η πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ τοποθετείται περί το 2,5%.

Τα στοιχεία έχουν σχεδόν οριστικοποιηθεί μετά από τηλεδιασκέψεις με τους θεσμούς αν και δεν αποκλείονται από αρμόδιες πηγές οριακές αλλαγές έως την Τρίτη που θα πρέπει να κατατεθεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή.

Στις τηλεδιασκέψεις κεντρικό σημείο ήταν και το θέμα του μερίσματος το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί τη Δευτέρα από τη Βουλή. Δεν αποκλείονται πάντως από πηγές των θεσμών τεχνικού τύπου προσαρμογές.

Επόμενος στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι την Τρίτη ή την Τετάρτη να υπογραφεί και η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διανομή του μερίσματος αλλά και να δρομολογηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής αιτήσεων.

Αντίστροφή μέτρηση για την διαπραγμάτευση

Μετά τον προϋπολογισμό η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στην 3η αξιολόγηση που πρέπει πάση θυσία να κλείσει σε πολιτικό επίπεδο στις 22/1/2018, κάτι που σημαίνει ότι στο πιο “ομαλό” σενάριο πρέπει να υπάρξει τεχνική συμφωνία (SLA) στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά την 3η αξιολόγηση, ένα σημαντικό προαπαιτούμενο παίρνει αναβολή, ενώ άλλα δύο γίνονται επιτακτικά ορόσημα: τον δρόμο για την δ’ αξιολόγηση θα πάρουν οι αντικειμενικές αξίες υπό το βάρος των προβλημάτων στον επαναϋπολογισμό τους, ενώ η ΔΕΗ και η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων αλλά και το θέμα των τραπεζών γίνονται πιο σημαντικά.

Η άφιξη των Θεσμών αναμένεται να γίνει αμέσως μετά το EWG της 27ης Νοεμβρίου (Δηλαδή στις 28 ή 29 Νοεμβρίου). Αν υπάρξει τεχνική συμφωνία έως τις 4 Δεκεμβρίου που συνεδριάζει το τελευταίο Eurogroup για το 2017, θα έρθουν μετά οι εφαρμοστικές διατάξεις και θα γραφτεί το Compliance Report της Επιτροπής.

Προς το παρόν έχει υλοποιηθεί το 30% των προαπαιτούμενων (σε σύνολο 101). Η έγκαιρη συμφωνία έχει ειδική σημασία και για το κλίμα μεταξύ των ΥΠΟΙΚ στο Eurogroup που δεν θέλουν να ακούσουν ξανά για καθυστερήσεις της Ελλάδας, ειδικά όταν θα πρέπει να ανοίξουν τον φάκελο “χρέος”.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, της Δήμητρας Καδδά, 17/11/2017]

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΜΕ ΤΟ «ΒΛΕΜΜΑ» ΣΕ ΜΑΚΡΟ ΚΑΙ FED

Ήπια κέρδη κατέγραψε η τιμή του χρυσού, μετά από τα τελευταία αμερικανικά μάκρο που πυροδότησαν αβεβαιότητα σχετικά με το ενδεχόμενο νέας αύξησης επιτοκίων από την Fed.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία στοιχεία έδειξαν πτώση της μεταποιητικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, την ώρα που οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν σε υψηλό 6 εβδομάδων.

Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομοσχέδιο που θα εξαπολύσει την πιο ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος των ΗΠΑ εδώ και 31 χρόνια, χαρίζοντας μία σημαντική νίκη στον Αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump και τους Ρεπουμπλικάνους.

Παράλληλα, το ράλι των δεικτών της Wall Street περιόρισε τη ζήτηση του πολύτιμου μετάλλου.

Ο χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 50 σεντς ή 1.278,20 δολάρια η ουγγιά.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, 13/11/2017]

13 ΤΟΝΟΙ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΥ ΜΑΡΜΑΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Σε ένα απλό μαρμαρογλυφείο του Χολαργού σμιλευόταν επί δύο χρόνια ένας πελώριος κύβος πεντελικού μαρμάρου, βάρους 13 τόνων, με σκοπό να δημιουργηθεί ο ανδριάντας του Αριστοτέλη. Το μάρμαρο είχε μεταφερθεί από τον Διόνυσο, απ’ όπου αντλούσαν την πρώτη ύλη τους και οι αρχαίοι Ελληνες γλύπτες.

Δίπλα στους εργάτες που λάξευαν το μάρμαρο ή έκοβαν στη διπλή κορδέλα, ο γλύπτης Νικόλας έδινε πνοή στην άψυχη ύλη και ονειρευόταν την ώρα που το έργο θα καταλάμβανε τη θέση του στη γενέτειρα του αρχαίου φιλοσόφου, τα Στάγειρα της Χαλκιδικής. Εκεί όπου βρίσκεται το μοναδικό θεματικό πάρκο, σε υψόμετρο πεντακοσίων μέτρων, δίπλα στα απομεινάρια του Μαχαλά, της πρωτεύουσας των Μαντεμοχωρίων. Η υποδειγματική διαχείριση του πάρκου από την οικεία δημοτική επιχείρηση αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Όλα άρχισαν τον Δεκέμβριο του 1954, όταν ύστερα από έρανο μεταξύ των κατοίκων της Χαλκιδικής αποφασίστηκε η κατασκευή ενός ανδριάντα του μεγάλου φιλοσόφου για να τοποθετηθεί στη γενέτειρά του, τα Στάγειρα. Προκηρύχθηκε διαγωνισμός, στον οποίο συμμετείχαν πολλοί καλλιτέχνες. Το βραβείο απέσπασε η μακέτα του γλύπτη, ο οποίος και ανέλαβε να δημιουργήσει το έργο. Ο Νικόλας, όπως ήταν το καλλιτεχνικό όνομα του Νικολάου Παυλόπουλου, γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας Μαγνησίας το 1909. Γιος ξυλογλύπτη, σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών και αναδείχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους γλύπτες ακαδημαϊκού ύφους. Η ανάληψη του έργου αυτού ήταν καθοριστική για την καλλιτεχνική πορεία του και τις διακρίσεις που ακολούθησαν.

Πρώτα κατασκεύασε τον ανδριάντα σε πηλό και σε μέγεθος τριάντα εκατοστών. Ύστερα δημιούργησε τον ίδιο ανδριάντα σε γύψο, ύψους 120 εκατοστών, και εν τέλει και πάλι σε γύψο, σε φυσικό μέγεθος. Από τον όγκο των 13 τόνων μαρμάρου απέμειναν εν τέλει, μετά την επεξεργασία, μόνο πέντε τόνοι.

Την εκτέλεση του έργου παρακολουθούσε επιτροπή, διορισμένη από το υπουργείο Παιδείας και αποτελούμενη από τους καθηγητές γλύπτες Μιχαήλ Τόμπρο και Αντώνιο Σώχο και τον τότε διευθυντή του Αρχαιολογικού Μουσείου Χρήστο Καρούζο.

Ο μεγάλος φιλόσοφος είναι φιλοτεχνημένος την ώρα που σηκώνεται από το κάθισμά του και ομιλεί προς τους μαθητές του. Ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε και φιλοτέχνησε τον ανδριάντα βάσει των ιστορικών δεδομένων της εποχής όπου έζησε ο Αριστοτέλης.

Για να αποτυπώσει τη φυσιογνωμία του, χρησιμοποίησε πρότυπο μορφής του φιλοσόφου που βρίσκεται στο Μουσείο της Βιέννης. Ο Νικόλας κατόρθωσε να συγκρατήσει την αυστηρή φυσιογνωμία του φιλοσόφου σε κλασικό ρυθμό, δίνοντάς της ταυτοχρόνως απλότητα. Επίσης, σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο το γλυπτό είναι τοποθετημένο στον χώρο.

Όπως έγραψε η Γερακίνα Μυλωνά, το γλυπτό τοποθετήθηκε επιτυχώς και με τρόπο ώστε να ατενίζει το θαυμάσιο τοπίο και να εξανθρωπίζονται οι διαστάσεις του στην απεραντοσύνη της φύσης.

 

[ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, του Ελευθέριου Σκιαδά, 17/11/2017]

ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΟΥ ΤΗΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Στα μέσα Ιουλίου φέτος εκδόθηκε και κυκλοφορήθηκε το νέο βιβλίο του Εκδότη-Διευθυντή του περιοδικού “ΑΡΝΑΙΑ” με τον τίτλο: «Το εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής Αρναίας. Η υπεραιωνόβια επιβλητική παρουσία-δεσποτεία του στο ομώνυμο άλσος. (Από το ξύλινο παράπηγμα του 1880 στο πέτρινο περικαλλές οικοδόμημα του 1903-1904)»,με 87 σελίδες (διαστ. 23,5Χ16,5) σε 300 αντίτυπα και με τη χορηγία (700 ευρώ) του Αρναιώτη δικηγόρου κ. Αστερίου Γ. Ζωγράφου, πρώην Δημάρχου Αρναίας και Νομάρχη Χαλκιδικής και τώρα Δημάρχου Πολυγύρου, στη μνήμη της μητέρας του Άννας.

Το βιβλίο προλογίζει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Μαϊδώνης, Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου (σελ. 7-8) και περιέχει στην αρχή Εισαγωγικό Σημείωμα του συγγραφέα (σελ. 9-10), στη συνέχεια σε επτά (7) κεφάλαια (σελ. 13-48) τις πρώτες πανηγυρικές Ακολουθίες της Αγίας Παρασκευής και το ξύλινο παράπηγμα, τις πρώτες ενέργειες για τη νέα οικοδομή, τη θεμελίωση και την κατασκευή της τοιχοποιϊας και του κωδωνοστασίου, την κατασκευή της σκεπής, του θόλου και του τέμπλου, τις εικόνες του τέμπλου και άλλες φορητές εικόνες, την αποπεράτωση, τον εξωραϊσμό και τα εγκαίνια και την αναγραφή των ονομάτων των «υπέρ πατρίδος» πεσόντων Αρναιωτών με τις απαιτούμενες υποσημειώσεις, δυο παραρτήματα [Α΄. 1. Τα παρουσιαζόμενα Έγγραφα (1895-1928), 2. Ο Κατάλογος των συνδρομητών του εξωκκλησίου (1912) και 3. Η σελ. 433 του Κώδικα «Κατάστιχον της Εκκλησίας “ο Άγιος Στέφανος” και των Ελληνικών σχολείων Λιαρίγκοβης, και Β΄. 1. Δημοσιεύματα Εφημερίδων και Περιοδικών για το εξωκκλήσι και τα Εξώφυλλα του περιοδικού “ΑΡΝΑΙΑ” με το ξύλινο παράπηγμα και το πέτρινο οικοδόμημα του εξωκκλησίου και /2 εξώφυλλο του βιβλίου Μάνου (Μανασσή) Γ. Μανασσή, Χρονικό Κατοχής Αρναίας 1941-1944 και στοιχεία από τη ζωή της, Αθήνα 2000 και 2001] (σελ. 49-77) και τέλος Βιβλιογραφία (Πηγές και Βοηθήματα), έργα του συγγραφέα και βιογραφικό Σημείωμα του συγγραφέα (79-87). Το εκδοθέν βιβλίο είναι ένατο στη σειρά των εκδοθέντων βιβλίων του συγγραφέα. Τα εξώφυλλα κοσμούνται με τις φωτογραφίες του παραπήγματος και του πέτρινου κτίσματος (α΄) και την εικόνα της Αγίας Παρασκευής (β΄).

Το βιβλίο τυπώθηκε στο τυπογραφείο “ΜΕΛΙΣΣΑ” της Αδελφότητας “ΑΓΙΑ ΛΥΔΙΑ” στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης.

Ο συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο του «στους ευσεβείς και φιλάγιους συντελεστές της ανοικοδόμησης του Ιερού Εξωκκλησίου της αθληφόρου και μεγαλομάρτυρος Αγίας Παρασκευής Αρναίας».

Το βιβλίο διατίθεται στην τιμή των 2 ευρώ για την ενίσχυση του Γηροκομείου Αρναίας από τον συγγραφέα. Αρκετά (περίπου 100) διατέθηκαν κατά το διήμερο της πανήγυρης της Αγίας Παρασκευής στον χώρο του εξωκκλησίου και άλλα θα διατεθούν ομαδικά κατά τις παρουσιάσεις του βιβλίου, που προβλέπεται να γίνουν με πρωτοβουλία της Ι. Μητροπόλεώς μας (στην Αρναία) και του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης “Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ” (στη Θεσσαλονίκη) σε ημερομηνίες, που θα ανακοινωθούν έγκαιρα.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.halkidikipost.gr, 13/11/2017]

ΧΡΥΣΟΣ: ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΝΟΔΙΚΑ

Ανοδικά, για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, κινήθηκαν οι τιμές του χρυσού, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα προχωρήσει τον επόμενο μήνα σε αύξηση επιτοκίων. Οι πωλήσεις λιανικής σημείωσαν απροσδόκητη άνοδο τον Οκτώβριο, ενώ μικρή άνοδο σημείωσαν και οι τιμές καταναλωτή.

Η τιμή σποτ του χρυσού κατέγραφε κέρδη 0,4%, στα 1.286,18 δολάρια ανά ουγκιά, έχοντας αγγίξει ενδοσυνεδριακά τα 1.289,09 δολάρια ανά ουγκιά, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Οκτωβρίου. Από τις αρχές της εβδομάδας, η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί 0,8%.

Μεταξύ των υπολοίπων πολυτίμων μετάλλων, κέρδη για ασήμι και πλατίνα, ενώ το παλλάδιο υπέστη απώλειες 0,5%, στα 980,75 δολάρια, έχοντας υποχωρήσει αρχικά σε ναδίρ δύο εβδομάδων, έως και τα 974,25 δολάρια.

 

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 16/111/2017]

«Η ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ»

Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 στις 11:00, στο Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αριστοτέλη στην Ιερισσό Χαλκιδικής θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης Μέγας ΓΙανεπιστήμων Φιλόσοφος» στο πλαίσιο της δράσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τίτλο «Αριστοτέλης – Μέγας Αλέξανδρος: από το χθες στο σήμερα». Η δράση περιλαμβάνει μια σειρά από επτά εκδηλώσεις σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος δήλωσε σχετικά : «Με ιδιαίτερη χαρά αλλά και συγκίνηση, προγραμματίστηκε η εκδήλωση στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής που θα υλοποιηθεί στον Δήμο Αριστοτέλη, τον τόπο που έζησε ο Μέγας Φιλόσοφος Αριστοτέλης μια εξέχουσα προσωπικότητα, που επηρέασε τον παγκόσμιο πολιτισμό και τρόπο σκέψης.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους αξιόλογους και διακεκριμένους εισηγητές που χωρίς δεύτερη σκέψη, αποδέχτηκαν την πρότασή μας να συμβάλλουν στη υλοποίηση αυτής της εκδήλωσης.

Ευχαριστούμε επίσης το Δήμαρχο Αριστοτέλη Γιώργο Ζουμπά, για την παραχώρηση του Κέντρου Πολιτισμού Ιερισσού καθώς επίσης και τα στελέχη του Αριστοτέλειου Πνευματικού Κέντρου για την ουσιαστική βοήθειά τους.

Προσκαλούμε όλους τους πολίτες να τιμήσουν με την παρουσία τους αυτή την εκδήλωση, που αποσκοπεί σε μια ξεχωριστή προσέγγιση της μεγαλειώδους προσωπικότητας του Αριστοτέλη και της εποχής του».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της ΠΚΜ Αλέξανδρος Θάνος τόνισε: «Στην τέταρτη κατά σειρά εκδήλωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιείται στην Χαλκιδική, έναν τόπο με ξεχωριστό πολιτισμό και ιστορία, θα ήθελα να επισημάνω ότι η βαρύτητα της επιτυχίας της είναι σημαντική, γιατί βρισκόμαστε στο νομό της ΠΚΜ, με την μεγαλύτερη τουριστική κίνηση και με ιδιαίτερα σημαντικό πολιτιστικό υπόβαθρο. Πρέπει να εστιάσουμε στην καλύτερη δυνατή προβολή των σημαντικότερων τουριστικών προορισμών της κάθε Περιφερειακής Ενότητας μέσω στοχευμένων ενεργειών, προσαρμοσμένη στα δεδομένα της εποχής. Είμαι βέβαιος ότι η εκδήλωση στην Χαλκιδική θα αναδείξει το μεγαλείο της εξέχουσας προσωπικότητας του Αριστοτέλη του Σταγειρίτη».

 

[ΠΗΓΗ: ΤΥΠΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, 15/11/2017]

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ “ΠΑΓΩΜΑ” ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Στις προθέσεις της ευρωπαϊκής προεδρίας είναι να νομιμοποιηθεί η δυνατότητα των εποπτικών αρχών να “παγώνουν” προκαταβολικά τις καταθέσεις για τις περιπτώσεις που σε κάποια τράπεζα διαπιστωθεί κίνδυνος χρεοστασίου. Το αίτημα προέρχεται βέβαια από την ΕΚΤ και η ευρωπαϊκή προεδρία είναι έτοιμη να το δεχθεί σημειώνοντας σε έγγραφό της ότι “οι αρχές εξυγίανσης θα πρέπει να εξετάζουν προσεκτικά τη δυνατότητα επέκτασης αυτής της αναστολής και στις καλυμμένες καταθέσεις, ιδιαίτερα των φυσικών προσώπων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε περίπτωση που η εφαρμογή εξαίρεσής τους πλήξει την εύρυθμη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών”.

Για την ΕΚΤ η απαίτηση αυτή επεκτείνεται σε όλες τις συναλλαγές και στα παράγωγα προϊόντα, γεγονός που έχει προκαλέσει την άμεση αντίδραση των αμερικανικών τραπεζών, καθώς αυτές έχουν εν ισχύ μεγάλα συμβόλαια παραγώγων με πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η εσθονική προεδρία υιοθετεί το αίτημα που συμπεριλαμβάνει και τις ασφαλισμένες καταθέσεις (έως και 100 χιλ. ευρώ) για τις οποίες δεν ξεκαθαρίζεται η τύχη τους μετά το ενδεχόμενο “πάγωμα” στην περίπτωση  που οι εποπτικές αρχές ανιχνεύσουν κίνδυνο χρεοστασίου σε μία τράπεζα.

Οι αντιδράσεις σε μία τέτοια “ρύθμιση” έχουν αυξηθεί τελευταία και η ΕΚΤ αντιμετωπίζει ισχυρή αντίθεση η οποία όμως δεν φαίνεται να βρίσκει υποστηρικτές στους ευρωπαϊκούς θεσμούς που στο σύνολό τους αποδέχονται την πρόταση της ΕΚΤ.

Προς το παρόν βέβαια και για όσο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το πρόβλημα δεν θεωρείται “εκρηκτικό”, παρά τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών. Πολλοί αναλυτές όμως παραδέχονται ότι το πρόβλημα θα αναδειχθεί με πολύ απότομο τρόπο όταν ο κ. Ντράγκι ή ο διάδοχός του δώσουν το πράσινο φως για την διακοπή του QE και πολύ περισσότερο όταν αρχίσει η απόσυρση των κεφαλαίων που έχουν τροφοδοτήσει το ευρώ σύστημα…

Βέβαια η ΕΚΤ φαίνεται να πιέζει για την ρύθμιση αυτή προκειμένου να αντιμετωπίσει έκτακτες και μεμονωμένες καταστάσεις, όπως στο πρόσφατο παρελθόν η Banco Espirito Santo και η Banco Popular, αλλά όχι εκτεταμένες καταστάσεις σε ολόκληρες χώρες όπως η Κύπρος ή η Ελλάδα στο παρελθόν, όπου τα capital controls εφαρμόσθηκαν σαν γενικευμένα “έκτακτα” μέτρα.  

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, του Γ. Αγγέλη, 15/11/2017]